Wandelen en een goed gesprek gaan heel goed samen. Een goed gesprek met wethouder Marianne Steijn en Stichting Welzijn.

 

Ik ervaarde dat afgelopen donderdag weer eens toen ik aansloot bij een wandelgroep van Stichting Welzijn. Dat deed ik omdat het Week van de Dementie was, met extra aandacht voor bewegen.

Week van Dementie
Plaats: buurthuis de Spil
Wanneer: donderdag 19 september
Tijd: 09.45 – 10.45
Wat ging ik doen: wandelen in de duinen met een natuurgids
Met wie: een gevarieerd gezelschap uit de wijk. Inwoners met een haperend brein en hun mantelzorgers werden ook uitgenodigd om aan te sluiten bij bestaande wandelgroepen van Stichting Welzijn.

Een haperend brein
Tijdens de wandeling blijkt het makkelijk praten. Je hebt letterlijk en figuurlijk de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. (Wel blijven opletten dat we niet struikelen over boomwortels, natuurlijk.)

Zo raakte ik onderweg in gesprek met een mevrouw die beginnende dementie heeft. Ze vertelde er heel aangrijpend over, hoe bang zij is voor het moment dat ze niet meer weet wie ze is. Zo’n persoonlijk gesprek over zo’n ingewikkelde ziekte, dat raakte me. Ik kan haar angst niet wegnemen, maar ze motiveert me wel om nog meer mee te denken: hoe mensen met een haperend brein zo lang mogelijk een waardig leven kunnen leiden.

Wat kan wel?
In een eerdere blog schreef ik ook al over dementie: ‘kijken naar wat wel mogelijk is en hoe geef je waarde aan dat wat er nog wel is’. Daar heeft deze mevrouw me nog meer bewust van gemaakt.

Wat fijn dat ze zich heeft aangesloten bij deze wandelgroep. En wat mooi dat ze vaker mee gaat lopen. Want ze vertelde dat ze wandelen heel plezierig vindt en ze voelt dat het goed voor haar is.

Zij bevestigde wat wetenschappers benadrukken: bewegen is goed voor je brein!

Bewegen en natuur
Ik kwam ook in gesprek met de natuurgids. Zij heeft zich gespecialiseerd in het belang van bewegen in de natuur voor mensen met dementie. Meteen maar zaken doen, dus. We hebben binnenkort samen een afspraak om hierover door te praten.

Een ochtend wandelen in de natuur en goede gesprekken voeren: ik ben er een stukje ‘rijker’ door geworden.

Wethouder Marianne Steijn met wandelgroep bij De Spil

(foto: Reinder Weidijk)

Volg ons op Socialmedia

Post Author: ijmuiden

ijmuiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.