Street Art de oplossing voor charme en kleur in IJmuiden. Sige Bart inwoner en raadslid in de gemeente Velsen

 

Sige Bart inwoner en raadslid in de gemeente Velsen is al enige jaren in gesprek om Street Art toe te passen op geschikte locaties en objecten in IJmuiden. Tot nu toe kreeg hij weinig steun en medewerking. Mede dankzij de medewerking van de markante IJmuidenaar Gerrit Schol heeft Sige toch een klein stukje kunst kunnen realiseren. De Blijmuiden smiley is hier een resultaat van. Hoewel de marketing en brand .IJmuiden gefocust is op rauw IJmuiden is deze vrolijke Emoji niet meer weg te denken. Regelmatig zien we bij positieve berichten deze herkenbare smiley opduiken, als boodschap naar buiten. Street Art kan IJmuiden weer de kleur en Charme geven die we verloren hebben. Grote grijze vlakken, blinde zijmuren en gevels kunnen kunstobjecten worden. Een beeltenis kan een verhaal zijn over de inwoners of een bijzondere gebeurtenis waar aan herinnert wordt. Hierdoor ontstaat er een verbinding en brengt de kunst mensen samen.

De parel aan de Noordzee. We hebben de Parels maar dat zagen die Britten niet, die liggen ver uit elkaar en zijn niet makkelijk te bewandelen. Denk daarbij aan de Bunkers, Ruïne van Brederode, het Strand ect. Maar in het centrum en de buurten is er inderdaad weinig te zien. Ik was al eens geïnspireerd door wat er in Oostende België ongeveer vier Jaar plaatsvind het “CrystalShip”.

Nu is ook 3 Op reis daar geweest en kijk wat voor effect dit heeft gehad op Oostende zelf en waarom bezoekers er graag heen gaan. Kunst samen met de inwoners en aantrekkingskracht voor bezoekers.

Het doel “geen bedroefde toeristen”.

Geen inwoners die hun wijk niet kleurrijk en groen genoeg vinden (Groen is belangrijk, maar een beetje kleur is ook niet verkeerd)

In heel Europa vind je Street Art en met succes worden deze kunstwerken goed bezocht. In iedere stad lees je uit deze kunst de identiteit terug en dat is wat wij missen in IJmuiden. Het thema vis bijvoorbeeld hoe mooi zou het zijn om dit kleine stukje DNA groot uitgebeeld met Street art op een gevel te zetten.

Dat wordt een echte eyecatcher kan ik je vertellen. Om dit tot uitvoering te brengen hebben we objecten nodig, dit kunnen privé gebouwen, bedrijfspanden, of woningstichtingen zijn.

Zie hier de film van 3 Op reis

https://3opreis.bnnvara.nl/bestemmingen/europa/belgie/oostende

 

 

Wil u meewerken aan het Street Art project, stuur dan een e-mail naar s.bart@lgv-velsen.nl

Volg ons op Socialmedia

Post Author: ijmuiden

ijmuiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.