Steun gedupeerden brand Dennenstraat. Ook dat is IJmuiden

 

De afgelopen dagen was Velsen regelmatig in het nieuws. En dat niet op een positieve manier. Een demonstratie met zwaar vuurwerk op Plein 1945 en in Velsen-Noord moest Burgemeester Dales zelfs de noodtoestand afkondigen en de ME laten ingrijpen om relschoppers te beteugelen. Uiteraard had en heeft iedereen daar een mening over en steekt die mening niet onder stoelen of banken. Op sociale media is de sfeer soms zelfs grimmig te noemen. ‘’Dit hoort niet bij Velsen’’, zei Dales in een bericht aan de Raad. ‘’Ik ben verbijsterd.’’

En dan is die storm nog nauwelijks geluwd of Velsen wordt opgeschrikt door een verschrikkelijke brand in de Dennenstraat waarbij het huis van een echtpaar dat zich met moeite in veiligheid heeft weten te brengen volledig is vernield. Volgens de laatste berichten liggen de man en vrouw nog steeds in het ziekenhuis maar zijn buiten levensgevaar. En dan, bijna direct na de afschuwelijke gebeurtenis, komt IJmuiden weer in actie. Want je kunt de inwoners hier niets opleggen of voorschrijven waar ze het niet mee eens zijn maar je kunt wel op ze rekenen als een plaatsgenoot hulp nodig heeft, dat blijkt maar weer.

Oproep

Marcel Groot was de eerste die actie ondernam. Een geliefde bekende van velen die zelf ook niet altijd onbezorgd door het leven kan stappen. Op de facebookpagina ‘Je bent IJmuidenaar als’ deed Groot een oproep waar massaal op werd gereageerd. De oproep werd opgepikt en uitgevoerd door Denise Philippo, die een funding actie opstartte. “L aten we vooral in deze tijd elkaar helpen! Deze mensen zijn alles kwijt door woningbrand. Afgelopen nacht is de woning van dit echtpaar aan de Dennenstraat in IJmuiden afgebrand. Wat vreselijk! Alles weg, kwijt, geen herinneringen meer, niks niet! En dat een paar dagen voor kerst! Dit gun je niemand! Als mede IJmuidenaar zou ik dit echtpaar willen helpen door geld te doneren, zodat zij enige verzachting hebben na dit zware verlies. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze gezond uit het ziekenhuis komen en dat wij een mooi bedrag over kunnen maken zodat zij een nieuwe start kunnen maken.’’

Uit het hart

Inmiddels tikt de teller bijna vierduizend euro aan. Geld dat uit het hart komt van onze bewoners. Waarschijnlijk nog niet genoeg voor een nieuwe start en nooit genoeg om het verdriet en de wanhoop van de bewoners te stillen. Wel genoeg om te beseffen dat wij in Velsen het hart op de goede plek hebben zitten en de actie is natuurlijk nog in volle gang.

Onderdak hoeft het echtpaar zich ook geen grote zorgen over te maken. Karin Van Houten-Wijker, eigenaresse van Hotel Prinsenhof, biedt een slaapplaats aan. Klusbedrijven bieden hun diensten aan, een witgoedzaak in IJmuiden schenkt een wasmachine en een droger en een vloerenbedrijf biedt aan om een nieuwe vloer te leggen. Praktische zaken als meubels worden ook ter beschikking gesteld.

Dit hoort dus ook bij Velsen

Het wordt een kleine kerst. 2020 wordt niet uitgeknald, hoe graag we ook afscheid willen nemen van dit bizarre jaar. 2020 blijkt behalve het jaar van rouw, angst en onzekerheid ook het jaar waarin we -nog meer dan anders- verbonden blijken met elkaar. En dat is toch een hoopvol gevoel.

https://www.doneeractie.nl/steun-echtpaar-brand-woning-dennenlaan/-48236

©Ingeborg Baumann voor IJmuiden Actueel.

Foto: Roy Bell

Post Author: ijmuiden

Anoniem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.