• Haven IJmuiden
Partner van IJmuidenActueelPartner van IJmuidenActueel

Voor al uw Printwerk

Reacties van de lezers
IJmuiden in beeld Populaire berichten & pagina’s
Schar en Schol bakken
sportvisserij
70 jaar geleden verging de stoomtrawler IJM 60 ‘Catharina Duyvis’ met 16 opvarenden door de februari storm.
De Breesaapsluis "de deur naar de Noordzee"
Gezellige viswijven en dagverse vis in gloednieuwe kiosk
Hotel Landgoed Waterland
Citymarketing VelsenCitymarketing Velsen

Magazine Ontdek Velsen

Partner van IJmuiden ActueelPartner van IJmuiden Actueel

IT OPLOSSINGEN BINNEN BUDGET

Ons advies is jouw huis waard! Ons advies is jouw huis waard!

Huis & Hypotheek helpt je met al uw financiële zaken

Er op uit in de regioVolg ons op facebook

 

Zo als ijmuidenaren het doen.

 

Dit is de traditionele manier waarop vissersmannen op zee hun schol bakken. Ze bewijzen al generaties lang dat het niet moeilijk is om lekkere krokante (en heel blijvende !) schol te bakken.

Omdat ze vroeger op de schepen geen bloem en zeker geen melk voor papjes en dergelijke ter beschikking hadden gaan de schollen of scharren ‘bloot’ de pan in.

 

VOORBEREIDINGSTIJD: circa 5 minuten (per schol)

BAKKEN: circa 10 – 15 minuten (per schar/schol)

VOORBEREIDEN (de schar/schol schoonmaken): Snijd de kop van de schol af, verwijder eventueel aanwezige hom of kuit zorgvuldig uit de buikholte (weggooien, die is erg bitter – gebruik eventueel een pincet) en knip met een keukenschaar de vinnen van de schol af. (Tip: Laat als de pan groot genoeg is de staartvin zitten, die is handig om de schol aan vast te pakken als hij in de pan gelegd wordt) Was de schar/schol van binnen en van buiten onder de stromende (koude) kraan. Let er op dat het bloed dat binnen in de buikholte tegen de graat aan zit er goed uit gaat, gebruik daarvoor (de nagels of) een mesje. Dep de schar/schol droog met keukenpapier (vergeet de binnenkant niet, hoe droger de vis is, hoe minder het spettert straks bij het bakken).

BAKKEN: Wrijf de schar/schol aan beide kanten in met zout en peper. (Tip: Doe dit – als er meerdere scharren/schollen gebakken moeten worden – niet meteen met alle scharren/schollen. Zout trekt vocht aan en de wachtende platvissen worden langzaam steeds natter.) Giet een laag olie in een grote koekenpan. Niet kinderachtig zijn met de hoeveelheid, doe er minstens een halve centimeter in – meer mag – vis moet zwemmen!

Verhit de olie op een hoge hittebron en leg – als de olie heet is ( er moet net geen rook af komen) – de vis midden in de koekenpan. Let op: Als de vis nu vast aan de bodem plakt komt dat later vanzelf goed! Probeer dus niet om de vis te verschuiven want dan laat het vel los (dat is uitgezet door de hete olie en het zit daardoor tijdelijk niet vast aan het visvlees).

Zet de hittebron lager. Tip: Hoe laag leert de ervaring, het hangt af van de dikte van de vis en de dikte van de bodem van de gebruikte pan. Kies om te beginnen de middelste stand van de hittebron.

Het is nu de kunst om de vis aan één kant tegelijkertijd mooi bruin en gaar te bakken. Laat de schar/schol daarvoor (enkele minuten) met rust. Wacht tot randen licht bruin worden en de vis vanzelf van de bodem loslaat. Controleer of het al zover is met een pannenkoekenmes of schud voorzichtig aan de pan.

Tip: Wordt de vis aan de rand al (erg) bruin en laat hij nog niet los? Gebruik dan geen geweld, zet de hittebron laag en wacht, geduld wordt beloond!

Keer de schar/schol als hij gaar en bruin genoeg is en bak de andere kant ook gaar en krokant.

Serveer een partje citroen of citroensap bij de gebakken schar/schol.

Weetje: Zo eet je ‘m netjes: Snijd de gebakken schar/schol in de lengte – over die deuk in het midden – voorzichtig tot op de graat in. Zet het mes in de snee en schuif het visvlees – vanuit het midden naar de buitenkanten van de vis toe – van de graat af.

 

 

 

Alle recepten op deze site zijn beschreven voor vier personen. Ze zijn allemaal te serveren als hoofdgerecht. Wil u meewerken aan deze visrecepten collectie? Mail ons uw favoriete recept. Misschien komt het wel in onze rubriek …………..

redactie@ijmuidenactueel.nl

 

 

Volg ons op Socialmedia
Pin Share
ijmuiden

Door ijmuiden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.