Plekken van plezier

 

Ter gelegenheid van Monumentendag 2019 organiseert de stichting Het Dorp Velsen twee rondleidingen door het dorp Velsen op zaterdag 14 september met extra aandacht voor een aantal ‘plekken van plezier’, het landelijk thema van deze Monumentendag.

Monumenten lijken altijd samen te moeten gaan met stevige historische verhalen over adel, landheren en speciale architectuur. Maar het kan net zo goed gaan over plaatsen die bijzonder worden omdat gewone mensen daar het leven gevierd hebben in zijn volle omvang. In vroeger jaren was het dorp vooral een woon- en werkplek voor ambachtslieden, boeren en huishoudelijk personeel van de landgoederen in de nabije omgeving. Er werd hard gewerkt en tijd en mogelijkheden voor vertier waren er niet veel in het sobere dorp. Maar, hoe dan ook plekken van plezier waren er zeker ook in het monumentale dorp Oud Velsen. Ook de reizigers die aanvankelijk per boot over de Wijkermeer kwamen aanvaren uit Amsterdam of met de koets reden uit Haarlem en Alkmaar of later met de stoomtram uitstapten in het dorp, kon je daar tegen komen.

De stichting Het Dorp Velsen, die jaarlijks meewerkt aan de landelijke Monumentendag, wil daarom, naast het prachtig historisch erfgoed, u kennis laten maken met een aantal van deze plekken van plezier in de buurt van de Engelmunduskerk en het Oude Raadhuis. Bij de rondwandeling zullen verhalenvertellers de deelnemers in een aantal panden meenemen naar vroeger tijden.

Op 14 september kunnen belangstellenden deelnemen aan een rondleiding om 11.00 of 15.00 uur. Deelname is gratis, per keer kunnen 25 mensen meedoen en vooraf opgeven is voor 12 september nodig bij info@dorpvelsen.nl onder vermelding van het gewenste tijdstip. Vol is vol.

Het einde van de wandeling, die ongeveer anderhalf uur zal duren, is bij het oude raadhuis . Na de ochtendwandeling is er een kopje koffie. Na de middagrondleiding is er in het voormalige raadhuis een borrel ter afsluiting van Monumentendag 2019 en ter gelegenheid van de opening van een expositie van het Kunstenaars Collectief Velsen (KCV) .

Voor veel Velsenaren is de oude raadszaal sowieso een plek van plezier, veel mensen hebben er hun geliefde het ja-woord gegeven. Daarom is er vanaf 11.00 uur voor ieder die dat wil, de mogelijkheid ook deze tijden te laten herleven en voor één keer een ‘nieuwe’ trouwfoto te laten maken. Trouwkledij is, beperkt, beschikbaar, je kunt natuurlijk ook in de eigen trouwoutfit verschijnen.

Voor informatie?

www.dorpvelsen.nl
info@dorpvelsen.nl

bron:https://www.ijmuiden.nl/

 

Post Author: ijmuiden

ijmuiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.