Omgekeerd praten oftewel mogereekt taarpen

1617726_972038789494034_8514662450066965292_o

Te IJduimen naf roof ed roogol saw et gnoj om nee gijen iadkelt et behen. Te da

lew nee gijen laat (mögereekt taarpen).

Iet laat drew joelvend egkoorpsen root et gnojjeren raam koo root et lofsawwenen, oossla et nammen naf et peelstoben sla iet tem leraak wientjes tui siwwelden,_iet et nokrufkentie tien teewen gom.

Koo ni et sifla drew et gijen laat gaarg ne doeg egkoorpsen ne koo po et toeflapleft sla et gnojjens naf mortsgovels gulf et kabkiet tsafletsden. ‘

Reflaatgni: Rok Mewser,

het wonderlijke taaltje dat hierbij staat afgedrukt is lange jaren de spreektaal van jong en oud in IJmuiden geweest, en sommige oud IJmuidenaren kunnen deze eigen ontwikkelde taaltje nog spreken, U moet het uitspreken zoals het er staat. Als u dat gedaan heeft draait u de woorden, waar nodig per lettergreep om, en u heeft meteen de vertaling.

 

„Saalk” is Klaas en „pot neetie” is ‘in mooi Nederlands „op ’t teentje

Een Oud IJmuidenaar genaamd Cor Zwemmer , was op verzoek zo bereidwillig enkele jaren geleden als tolk/vertaler op te treden. Wanneer u het als geboren en getogen IJmuidenaar niet helemaal met de weergave eens bent, vergeet dan niet dat het alleen maar een spreektaal is, met andere woorden dat er geen regels voor de schrijfwijze beschreven zijn. Voor de lezers die daaraan behoeften hebben geven we de tekst alsnog in het correct Nederlands weer:

Het IJmuiden van voor de oorlog was te jong om een eigen dialect te hebben. Het had wel een eigen taal (omgekeerd praten). Die taal werd vloeiend gesproken door de jongeren maar ook door de volwassenen, zoals de mannen van de sleepboten als die met elkaar nieuwtjes uitwisselden, die de concurrentie niet weten mocht. Ook in de vishal werd de eigen taal graag en goed gesproken en ook op het voetbalveld als de jongens van Stormvogels vlug de taktiek vaststelden.

(vertaling Oud IJmuidenaarCor Zwemmer)

Wat Stormvogels en de eigen taal van IJmuiden betreft, hier nog een herinnering:.

Een thuiswedstrijdje voetbal van deze toen bijna zuivere IJmuidense vereniging was toen het

voornaamste tijdverdrijf op de zondagmiddag. Met als oudste, vurige supporter gedurende tal van jaren de gepensioneerde loods Maarieveld.

Om enkele bekende spelers te noemen:

Wítte Jan, Saalk Oldenburg „pot neetie” en Jelle Blinkhof.

(Voor zover de lezer een vertaling nodig vindt) “).

Volg ons op Socialmedia
Pin Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twitter
Follow Me
%d bloggers liken dit: