• Haven IJmuiden
Partner van IJmuidenActueelPartner van IJmuidenActueel

Voor al uw Printwerk

Reacties van de lezers
IJmuiden in beeld Populaire berichten & pagina’s
Schar en Schol bakken
sportvisserij
70 jaar geleden verging de stoomtrawler IJM 60 ‘Catharina Duyvis’ met 16 opvarenden door de februari storm.
De Breesaapsluis "de deur naar de Noordzee"
Gezellige viswijven en dagverse vis in gloednieuwe kiosk
Hotel Landgoed Waterland
Citymarketing VelsenCitymarketing Velsen

Magazine Ontdek Velsen

Partner van IJmuiden ActueelPartner van IJmuiden Actueel

IT OPLOSSINGEN BINNEN BUDGET

Ons advies is jouw huis waard! Ons advies is jouw huis waard!

Huis & Hypotheek helpt je met al uw financiële zaken

Er op uit in de regioVolg ons op facebook

Zee en Havenmuseum

zee en haven museumzee en haven museum 2

IJmuider Zee en Havenmuseum

De vaste collectie van het Zee- en havenmuseum geeft een beeld van de ontwikkelingen en maritieme activiteiten in de IJmond, vroeger en nu. Dit begint bij het graven van het Noordzeekanaal rond 1870, de bouw van de pieren en de sluizen.

Er zijn speciale expositiezalen over visserij, sleepvaart en off-shore activiteiten. Leuk en informatief voor jong en oud.

Het museum wordt onderhouden en gerund door vrijwilligers die belangeloos hun bijdrage leveren.
Geschiedenis
Wist U dat het IJmuider Zee- en Havenmuseum ooit een Visserijschool was?
Toen op 26 maart 1994 de deuren van het IJmuider Zee- en Havenmuseum ‘de Visserijschool’ geopend werden voor het publiek werd een gedenkwaardige daaraan voorafgaande periode afgesloten. Wat ging vooraf?
Na het ontstaan van IJmuiden speelde de visserij en alles wat daar mee samenhangt een steeds grotere rol. Daarmee ontstond ook een toenemende behoefte aan visserij-onderwijs. Uiteindelijk werd op 4 oktober 1905 de ‘Vereeniging Visscherijschool te IJmuiden’ opgericht. Het pand aan de Havenkade werd gebouwd en op 3 september 1916 geopend als Gemeentelijke Visserijschool (zie foto rechtsboven). Tot ver in de voorbije eeuw heeft de school elk jaar leerlingen afgeleverd maar uiteindelijk werd ook het maritieme onderwijs op grotere leest geschoeid. Het pand, in de volksmond gewoon ‘de Visserijschool’ genoemd kwam leeg te staan en stond op de nominatie te worden gesloopt.
In 1989 werd een stichting opgericht die het gebouw wilde behouden en behoeden voor sloop en in te richten als Zee- en Havenmuseum. Dat dit idee brede steun had onder de IJmuidense bevolking blijkt onder meer uit het feit dat zo’n 70 vrijwilligers de restauratie ter hand namen. Dit resulteerde in de opening van het museum op 26 maart 1994. Het museum geeft een beeld van de historie van IJmuiden die begint bij het graven van het Noordzeekanaal rond 1870, de bouw van de pieren en de sluizen. Er zijn speciale expositiezalen over visserij, sleepvaart en off shore activiteiten. Leuk en informatief voor oud en jong (met speurtocht).
Het museum wordt nog steeds onderhouden en gerund door vrijwilligers die belangeloos hun bijdrage leveren. Ook wordt het museum gesteund door sponsors en donateurs. Nieuwe donateurs zijn dan ook van harte welkom voor een minimum bedrag van € 12,- waarvoor u jaarlijks 2 vrijkaartjes krijgt. Als u dit doet helpt u mee dit mooie museum te behouden.

IJmuider Stichting Zee- en Havenmuseum ‘de Visserijschool’| Havenkade 55, 1973 AK, IJmuiden|Telefoon 0255 53 80 07

Voor meer info: http://www.zeehavenmuseum.nl/