Marrianne Steijn: De kracht van een ontbijt

Marrianne Steijn: De kracht van een ontbijt

14 februari 2022 0 Door ijmuidenactueel
Op maandag 7 februari zijn de eerste 25 jeugdontbijtjes bij kinderen thuis bezorgd. Voor deze kinderen is het niet vanzelfsprekend dat zij elke ochtend een ontbijt krijgen. Armoede is daar vrijwel altijd de oorzaak van. Voor mij staat voorop dat kinderen niet de dupe van armoede mogen worden. Daarom helpen Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt, IJmond Werkt! en de gemeente Velsen deze kinderen een jaar lang aan een ontbijt. De gemeente probeert gedurende dit jaar in contact te komen met de ouders om hun geldzorgen structureel aan te pakken.
Het is bewezen dat zonder eten de schooldag beginnen invloed heeft op je schoolprestaties. Ook bepaalt het hoe energiek je jouw dag begint. En dat heeft weer gevolgen voor het mee kunnen spelen met andere kinderen. Genoeg reden dus om hier als gemeente actief aan bij te dragen. Dat doen we met de ontbijtjes, maar ook door armoede bespreekbaar te maken.
Nog te vaak weten ouders niet waar zij terecht kunnen met hun financiële vragen. Of weten zij nog onvoldoende wat de gemeente te bieden heeft om structureel uit armoede te komen. Zoals het ondersteunen bij het toegroeien naar een baan. Een passende aanpak bieden om uit schulden te komen en regelingen zoals ondersteuning in de extra schoolkosten. Bijkomend voordeel van de ontbijtjes die we leveren, is dat we via de ontbijtjes de ouders kunnen bereiken. Dat vind ik belangrijk, omdat ik dan weet wat zij nodig hebben en hoe wij als gemeente daarbij kunnen ondersteunen. Alleen door het met elkaar over te hebben, kunnen we armoede aanpakken. Je hoeft je niet te schamen als je het financieel niet redt. Niemand kiest daar bewust voor. Kinderen al helemaal niet.
Ik ben blij met deze start. Na een jaar kijken we wat de effecten zijn. Wij hebben dan een goed beeld van wat werkt en hoe we ook voor andere kinderen wat kunnen betekenen. Er zijn namelijk meer kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Dat heeft een inventarisatie bij basisscholen wel bewezen. De kracht van een ontbijt. Ik geloof erin!
Reinder Weidijk
Volg ons op Socialmedia
Pin Share