Kleine oplossing voor groot probleem. De mogelijkheid om de zogenaamde tiny houses in te zetten voor stijgende woningtekort.

 

Door: Ingeborg Baumann voor IJmuiden Actueel

VELSEN – Mede door de promotie van Velsen stijgt de vraag onder mensen aan het begin van gezin en carrière naar betaalbare starterswoningen en sociale huurwoningen drastisch. Niet alleen starters die hier zijn geboren en getogen en naar hun eigen omgeving -terug- willen om aan de rest van hun toekomst te werken. Maar ook onder jongeren van -ver- buiten onze regio is Velsen erg gewild. Deze mensen hebben gestudeerd in Amsterdam of Haarlem, zijn gecharmeerd van en zien mogelijkheden in onze omgeving en steden als Haarlem zijn onbetaalbaar als het gaat om woningen. IJmuiden wordt ‘hip en happening’. Geen wonder natuurlijk.

Inmiddels wordt er landelijk in diverse steden en gemeenten onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de zogenaamde tiny houses in te zetten om de stijgende woningtekorten voor starters en ook statushouders op te lossen. En Tiny House is zoals de naam al zegt: een klein huis. Het idee van zo’n klein huis is om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. Ook is het bedoeld om alleen te leven met de dingen die je echt nodig hebt zonder overbodige spullen. Bijvoorbeeld schoenen die je toch nooit aan hebt of 40 verschillende T-shirts waar je er maar 10 echt van draagt. Mede door het kleine oppervlak van een tiny house, wordt de ecologische voetafdruk verkleint. Starters vinden ook dat laatste vaak belangrijker dan de ‘gevestigde mens’ en zijn eigenlijk, komend van een studentenkamer of kamer in ouderlijk huis, niet veel ruimte gewend.

Veel mensen zijn enthousiast geworden om tiny houses te bouwen en permanent te bewonen en zijn in gesprek gegaan met hun lokale politieke partijen. Want een tiny house is méér dan een recreatiewoning, méér dan een alternatieve caravan. Het kan ook gezien worden als een nieuwe woonvorm. De gemeente Velsen staat open voor deze nieuwe woonvorm, getuige Basecamp IJmuiden.  Op een unieke plek, tussen de jachthaven, het Kennemermeer en ons geliefde strand, wordt geëxperimenteerd met deze nieuwe en duurzame vorm van wonen.

Erling Siebesma is één van de mensen achter EcoCabins, een bedrijf dat ook zijn handtekening heeft gezet op Basecamp IJmuiden en onlangs een nieuw, duurzaam woonconcept voor starters en alleenstaanden introduceerde. Als het aan de ondernemers van EcoCabins ligt,  wordt het voor veel starters weer mogelijk om een betaalbare woning aan te schaffen, het liefst inclusief grond voor een verkoopprijs tot 200.000 euro. Het model MyHome van EcoCabins is bedoeld voor binnenstedelijke bouw en kunnen gestapeld worden tot 4 hoog. De woningen los kosten EUR 72.000 ex BTW. Het gaat om slimme, volledig voorgefabriceerde compacte woningen die voldoen aan het bouwbesluit voor permanente bewoning.

Hoe werkt de aanschaf van zo’n tiny house in de praktijk? We vroegen het aan Siebesma. ‘’De huisjes moeten in de eerste plaats voldoen aan het bouwbesluit permanente bewoning. Een hypotheek kun je alleen rond krijgen als je de grond waarop het huis staat ook koopt, dus de financiering is altijd in combinatie met de financiering van de grond.’’ En over Velsen: ‘’ Allereerst moet worden voldaan aan het bestemmingsplan. Voor de bouw of de plaatsing van een Tiny House voor permanente bewoning, dus het hele jaar door, heb je een kavel nodig met de bestemming wonen. Maar het college van B&W kan besluiten een bestemming tijdelijk te wijzigen. Dan kan een project voor de duur van 15 jaar blijven staan.’’ Ideaal dus voor starters, na 15 jaar is er meer zekerheid, is er waarschijnlijk toch wat meer ruimte nodig en kan een andere woning gefinancierd worden.

Er zijn gemeenten die serieus, binnen de huidige wetgeving, de mogelijkheid onderzoeken de Tiny Houses in te zetten als sociale huurwoning. Echter, vooralsnog zou dat alleen mogelijk zijn voor zeer urgente gevallen en met een maximale duur van twee jaar. Daarmee valt de categorie starters waarschijnlijk buiten de boot.

De gemeente Velsen zou gronden aan kunnen wijzen en een duurzame projectontwikkelaar die de woningen voor tenminste een duur van 15 jaar zou kunnen realiseren. Al eerder zijn twee locaties aangewezen voor het project Pionieren in IJmuiden. Maar daar starten de kavels alleen al bij € 60.000 euro. En daar kun je dan weliswaar je eigen droomhuis op bouwen maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan en is dus -nog- niet voor echte starters weggelegd. Een tiny house zou dan een prachtige oplossing zijn, in ieder geval voor de duur van 15 jaar.  Siebesma: ‘’Ik nodig de gemeente Vlesen graag uit om hier eens over van gedachten te wisselen.’’

Foto: EcoCabins

 

Volg ons op Socialmedia
Pin Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twitter
Follow Me
%d bloggers liken dit: