IJmuiden staat bekend om zijn dagverse visproducten. Dagelijks wordt er verse vis aangevoerd in de havens en verkocht op de Visafslag. Vele vis verwerkingsbedrijven zijn daarom gevestigd in dit vissersdorp. Visstad IJmuiden staat voor dagverse vis, de IJmuidenaar spreekt in jargon over vis van één nacht. Dit betekent dat de laatste trek met de netten s’nachts plaats vindt, en direct na de vangst koers word gezet naar de haven om de vis vers op de afslag te brengen.
IJmuiden telt vele vishandelaren, winkels en rokerijen waar u deze verse producten kunt verkrijgen.
Sinds 1950 eet elke wereldburger twee keer zo veel vis en andere schaal- en schelpdieren per jaar. De verwachting is dat vis ook in de toekomst een hele belangrijke rol zal blijven spelen. Vroeger was vis een seizoensproduct. De vis kwam langs, de vissers vingen hem en verkochten hem aan de kust. Dit is al lang niet meer zo. De handel in vis is wereldwijd.
Vis is een mondiale markt. Maar liefst 40% van de wereldwijde productie wordt internationaal verhandeld (in geldwaarde). Voor vlees is dit bijvoorbeeld ‘maar’ 10%. Tropische garnalen spannen de kroon; zij vertegenwoordigen maar liefst 20% van de totale waarde van internationaal verhandelde visproducten. Veel visproducten gaan vanuit tropische landen naar de rijke landen zoals de VS en Japan en Europese landen.
Het internationale transport van vis, met name vers – vliegtuig – en diepgevroren – per schip – zal alleen maar verder toenemen. Een vis reist de halve wereld over. Soms alleen voor de verwerking en daarna weer terug. Blauwe wijting uit de Atlantische Oceaan wordt door Nederlandse trawlers gevangen, wordt gefileerd in China om vervolgens in Europa verkocht te worden. Markten lijken alleen maar verder te globaliseren. Deze stromen zijn diffuus en veranderen steeds weer.
Goede VIS is een initiatief van Stichting De Noordzee