Ymkje Veenstra (24) komt uit Friesland en studeert Fotografie en Kunst aan de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Geïnspireerd door een foto die ze maakte van haar vader, een stoere Fries met een markante kop, ging ze op zoek naar authenticiteit, stoere passie en de ongepolijste rauwheid van mensen die bezig zijn met hun werk.

Dit alles vond ze hier in IJmuiden. Hier waar in de vis werken een keihard leven betekent. IJmuiden, waar dagelijks bakken vol verse zeevis op de kaden wordt gehesen om vervolgens meteen verhandeld en verwerkt te worden. Een stoere wereld met ruige mannen die hun ambacht met trots in ere houden. Mensen die rauw lijken maar kwetsbaar zijn in hun passie.

Omdat Ymkje niet bekend is in IJmuiden had ze natuurlijk een introductie in de viswereld nodig. Ze zocht en vond mensen die IJmuiden van binnen en buiten kennen en trots zijn op de rauwe schoonheid van het hart van Velsen. IJmuiden Actueel heeft haar geholpen om kennis te maken met de visserijwereld van binnenuit. Ze fotografeerde op de visafslag, zag de passie en liefde waarmee vis wordt gerookt en verwerkt en haar grote wens, het meevaren op een kotter en meebeleven hoe hard daar wordt gewerkt, zal en dezer weken ook in vervulling gaan.

,,Ik pak mijn moment en dat moment zie ik als ik door mijn camera kijk. Authenticiteit, passie, trots, de mens in de kern. De mensen hier zijn echt, ze zeggen wat ze vinden. Ik zoek niet naar gepolijste perfectie. Ik zoek  schoonheid die niet voor de hand ligt. De rauwe kanten die mensen en dingen zo mooi maakt. De werkhanden, de vissenkoppen. Ik heb het gevonden in en om de haven van IJmuiden.’’ Dit alle kunnen we aflezen en beleven in haar foto’s. Prachtige, stoere platen in zwart wit die mens en ambacht laten zien in rauwe kwetsbaarheid.

Maar eerst moet Ymkje haar afstudeerproject afronden. We kunnen

Foto: Ymkje Veenstra

vanaf 29 mei 2021 vast genieten van het werk dat ze maakte in verband met haar studie. Dan hangen haar foto’s in het IJmuider Zee- en Havenmuseum. Ook haar andere passie komt hier aan bod. Ze verklapt: ,,Als ode en geïnspireerd op alle prachtige visser tatoeages en verhalen die ik hier tegen kwam, heb ik als tattoo-artiest zelf een aantal tattoos gezet en die zijn te zien in een filmpje. Mijn foto’s, de inspiratie die ik kreeg als tattooartiest, nergens anders dan hier in IJmuiden kon dat samenkomen.’’ We gaan trouwens meer zien van Ymkje, er is een drieluik over de ongepolijste perfectie van de IJmuidense visserijwereld in de maak waarin beeld en woord elkaar gaan versterken.

Vanaf 29 mei 2021 hangt het werk van Ymkje in het IJmuider Zee en Havenmuseum. https://www.zeehavenmuseum.nl/

©Ingeborg Baumann voor IJmuiden Actueel.

Foto: Janne van der Vegt

 

 

ijmuiden

Door ijmuiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.