• Haven IJmuiden
Partner van IJmuidenActueelPartner van IJmuidenActueel

Voor al uw Printwerk

Reacties van de lezers
IJmuiden in beeld Populaire berichten & pagina’s
Schar en Schol bakken
sportvisserij
70 jaar geleden verging de stoomtrawler IJM 60 ‘Catharina Duyvis’ met 16 opvarenden door de februari storm.
De Breesaapsluis "de deur naar de Noordzee"
Gezellige viswijven en dagverse vis in gloednieuwe kiosk
Hotel Landgoed Waterland
Citymarketing VelsenCitymarketing Velsen

Magazine Ontdek Velsen

Partner van IJmuiden ActueelPartner van IJmuiden Actueel

IT OPLOSSINGEN BINNEN BUDGET

Ons advies is jouw huis waard! Ons advies is jouw huis waard!

Huis & Hypotheek helpt je met al uw financiële zaken

Er op uit in de regioVolg ons op facebook

De Kennemerduinen

Duinen IJmuiden
foto:Angelo Weidijk

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken, duinmeren vol vogels en romantische landgoederen.duinen Nergens vind je zoveel variatie als in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Wandel door eeuwenoude bossen en grillige duinen naar het strand en de zee. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het landschap heel gevarieerd. Romantische landgoederen geven het natuurgebied tussen IJmuiden en Haarlem allure.

Landgoed in de duinen

De duinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn van groot belang voor onze cultuurhistorie. Voormalige landgoederen, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en archeologische vondsten herinneren aan vroeger tijden.

In het nationaal park beschermt Natuurmonumenten vier landgoederen met elk een eigen karakter:

 • Landgoed Duin en Kruidberg
 • Landgoed Midden-Herenduin
 • Landgoed Heerenduinen
 • Landgoed Koningshof Grote grazers als konikpaarden, shetlandpony’s en Schotse hooglandrunderen helpen de duinen open te houden. Hierdoor krijgen bijzondere planten zoals het duinviooltje de ruimte om te groeien. In de nattere delen groeien witbloeiende parnassia en orchideeën. Vlakbij de zee kunnen alleen zeewinde en zeedistel tegen het brakke water. duinen 2Bij het Duinmeer in Midden-Herenduinen kun je vogels kijken vanuit de vogelkijkhut.Voor kinderen zijn er drie speelweides met picknicktafels en klimbomen. Bouw hier een mooie hut van takken en bladeren!
 • Op Landgoed Duin en Kruidberg vind je twee speelweides (Parkeren op parkeerplaats Duin en Kruidberg):
 • Speelnatuur
 • Planten en dieren
 • Volg de met blauw gemarkeerde wandelroute Duin en Kruidberg. Na circa 15 minuten vind je de speelweide aan je rechterhand.
 • Volg de met groen gemarkeerde wandelroute Koepelberg. Ga bij het informatiebord op de parkeerplaats rechts het bos in. Je wandelt over de berg (met prachtig uitzicht). na half uur ligt de speelweide aan de rechterhand.Bezoekerscentrum De ZandwaaierStrand en zee(bron)Meer info: http://www.natuurmonumenten.nl/nationaal-park-zuid-kennemerland
 • Wandel of fiets door de duinen en neem een duik in de zee! Bij de duinopgang Duin en Kruidberg vind je een heerlijk rustig strand waar je kunt genieten van de rust en kinderen kunnen spelen. Volg vanaf parkeerplaats Duin en Kruidberg het fietspad over de Zeeweg. Vanaf de parkeerplaats kan je ook de met blauw gemarkeerde wandelroute volgen.
 • In Bezoekerscentrum De Zandwaaier kun je terecht voor een hapje en een drankje, voor activiteiten, wandel- en fietsroutes en nog veel meer.De Zandwaaier
 • Voor de speelweide op Landgoed Heerenduin parkeer je op de parkeerplaats aan de Heerenduinweg. Volg het fietspad. Na ongeveer 300 meter vind je de speelweide aan je linkerhand.