Doordeweeks niet pierewaaien op de Zuidpier Er is inmiddels een start gemaakt met het herstellen van het zuidelijk havenhoofd IJmuiden. De Zuidpier dus.

Om de werkers en het werkverkeer niet in de weg te lopen en voor de eigen veiligheid is de Zuidpier op werkdagen gesloten.

Rijkswaterstaat zorgt voor het groot onderhoud aan de Zuidpier. Door de stormen eerder dit jaar is er schade ontstaan aan de kop van het havenhoofd. Als alles volgens de planning verloopt zal de Zuidpier tot en met 23 oktober op werkdagen gesloten zijn voor wandelaars en recreanten. In de weekenden kan men wel gewoon op de pier komen.

Afsluiting Zuidpier

De Zuidpier is onderdeel van het sluizencomplex en er dient onderhoud gepleegd te worden om voldoende bescherming te bieden tegen de zee voor het nieuwe stormseizoen begint. De havenhoofden zijn zelf geen primaire waterkering, maar golfbrekers van de primaire waterkering bij het sluizencomplex. Marina Seaport blijft gedurende de werkzaamheden bereikbaar. Bezoekers van het gebied worden ter plekke met gele borden geïnformeerd. De scheepvaart kan doorgang vinden, maar moet rekening houden met een werkschip dat rond de kop van de pier stenen zal aanbrengen.

Werkzaamheden

Voor de geïnteresseerden: een schip transporteert breuksteen (natuursteen van onregelmatige vorm) naar de splitsing Zuidpier/Havenlicht Zuiderpier. Vrachtwagens rijden het breuksteen verder de pier op, waar deze per kraan op hun plek rond de vuurtoren gehesen wordt. In totaal worden 3200 ton asfalt en 6100 ton breuksteen aangebracht. Een deel van het transport gaat over de openbare weg. Een grote en belangrijke klus die wordt uitgevoerd door Van Oord, ook verantwoordelijk voor de nieuwe zeesluis, in opdracht van Rijkswaterstaat.

Bron: Rijkswaterstaat. Tekst: © IJmuiden Actueel/Ingeborg Baumann.

Foto: Maarten Stoop

Post Author: ijmuiden

ijmuiden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.