De Pitmaster en Pitpoes van IJmuiden

De Pitmaster en Pitpoes van IJmuiden

21 november 2021 0 Door ijmuidenactueel

 

IJmuiden – Vergeet vader die met een lollig bedoeld schort op een wankele barbecue de  gemarineerde kipsateetjes en kant-en-klare hamburgers laat verbranden terwijl het hongerige gezelschap de maag vast vult met stokbrood en kruidenboter. Denk aan prachtige gerechten, ook vega, bereid op een mooi vuur. Denk aan het totaalconcept dat De Dutch Bros. BBQ Shop aan de Ampèrestraat biedt met custom build BBQ smokers, workshops hoe je een complete maaltijd op tafel tovert terwijl de barbecue het werk doet en jij -met een goede voorbereiding en de juiste materialen- bij je gasten kunt blijven. Denk aan stoofpotten, wildgerechten, vis, desserts en groenten van de BBQ, ook ’s winters. Melvin van Rooijen, samen met Jeanette Rijnbeek eigenaar van De Dutch Bros. BBQ Shop, zegt: ‘’Barbecueën is een beleving en een manier van buiten koken. De barbecue is meer dan het verlengstuk van je keuken, het ís je keuken.’’

Nice to meat you

De Dutch Bros. BBQ Shop beleving speelt zich af in sfeervol en stoer ingerichte ruimtes met veel merken barbecues, stellingen met kruiden en potten en flessen met van alles, accessoires voor de BBQ en mooi puur vlees dat bij uitstek geschikt is voor de beleving die barbecueën kan zijn. Er is een werkplaats waar Melvin zelf de BBQ’s bouwt en er is een buitenruimte waar de heel gezellige en inspirerende workshops worden gehouden in een avondvullend programma datBBQ ijmuiden

zonder uitzondering eindigt met een fijne nazit. Jeanette zit bij een knappend haardvuur op een doorleefde Chesterfield en zegt: ,,We willen een uitstraling waarin mensen zich thuis voelen. Je hóeft hier niets te kopen, je kunt ook binnenlopen voor advies of een lekker recept. De workshops zijn een soort veredelde kookclubs. We vragen eerst, onder het genot van een lekker borrelplankje en een drankje, wat je ervaring is en wat je wil bereiken. Voor 10 mensen hebben we tien recepten, van voorgerecht tot dessert en alles daar tussenin. Alles wat op vuur te bereiden is kun je op een BBQ maken.’’

Wedstrijden

Barbecueën is een wereldwijde manier van koken waarin zelfs wedstrijden worden gehouden waar mannelijke en vrouwelijke pitmasters elkaar uitdagen om de mooiste gerechten van de BBQ te toveren. Jeannet noemt zichzelf uit een geintje dus pitpoes, hoewel ze een meester is en heel wat prijzen in de wacht sleepte. Ze ontmoetten elkaar dan ook op een wedstrijd. Jeanette zegt: ,,Het gaat er daar professioneel aan toe hoor. Er wordt blind geproefd en je wordt

beoordeeld op presentatie, garing en smaak van de gerechten. Het is een uit de hand gelopen hobby en ik heb best veel prijzen gewonnen. Het was nooit mijn idee om een echte winkel te worden, de workshops waren om de reizen en wedstrijden door heel Europa te bekostigen. Ik was net begonnen als ZZP’er toen ik Melvin en zijn broer Mike ontmoette. Mijn barbecue was niet heel professioneel en hij bouwt barbecues. Zo is het begonnen. In september 2019 startten we met de werkplaats en workshopsruimte hier en we doen ook catering. Door de afgelopen tijd, je weet wel waarom, zijn we de winkel begonnen. Om thuis je ‘buiten de deur’ te creëren.’’

Kippendijencake

,,Het draait om goede planning, temperatuurbeheersing en vooral ook inspiratie. Zelfs desserts zijn te bereiden op de BBQ en heb je wel eens gehoord van kippendijencake bijvoorbeeld? Ik kom zelf uit Nunspeet en daar werken ze veel met wild. Dat krijg ik hier niet echt van de grond?’’ Op de opmerking dat IJmuidenaren vast heel veel vis op de BBQ

bereiden zegt ze: ,,Dat valt tegen hoor. Volgens mij wordt hier wel veel gewerkt in de vis maar wordt vis niet eens zo veel gegeten. Ja, kibbeling en zo. Maar een mooie vis op de BBQ? Het blijft toch vaak bij een stukje zalm of grote garnalen.’’ Nogal een overstap, van Nunspeet naar IJmuiden. Maar Jeanette zegt: ,,Ik zou niet meer terug willen. Hoewel ik in het begin soms tranen in mijn ogen had. Jullie zijn zó direct! Maar mensen zijn hier oprecht begaan met elkaar. Ondernemers helpen elkaar en houden het lokaal. Ik denk dat zo’n actie als #ikkooplokaal alleen hier zo goed werkt.’’

 

 

 

Klantendag

Aanstaande zaterdag, 27 november, is er bij De Dutch Bros. BBQ Shop een Pitspoezen en Kolenkaters Vuurvreterij van 12.00 tot 17.00 uur. Met demo’s, lekker eten en drinken en gezelligheid. Er worden gourmetpakketten verkocht en whiskykenner Richard Blesgraaf, van Slijterij & Wijnhuis ‘Zeewijck’, laat moonshine proeven uit de originele ‘jampotjes’. Moonshine is een whisky destillaat dat volgens Melvin extreem goed smaakt bij BBQ. De klantendag is vrij toegankelijk. De workshops blijven doorgang vinden met QR code zodat er mondkapjes, die natuurlijk een boel van de beleving wegnemen, niet nodig zijn.  www.dutchbrossmokers.nl

©Ingeborg Baumann voor IJmuiden Actueel

Volg ons op Socialmedia
Pin Share