De Breesaapsluis “de deur naar de Noordzee”

Naam voor grootste sluis ter wereld

Het zal niemand ontgaan zijn want zelfs de landelijke media pikten het op; de gemeente Velsen laat haar inwoners en andere geïnteresseerden meedenken wat de naam voor de nieuwe sluis zou moeten worden. Dat leverde natuurlijk een heleboel suggesties en namen op, waarvan Irma Sluis en Sluisje Mc Sluisface de meeste aandacht trokken.

IJmuiden Actueel is van mening dat er maar één naam is die echt recht doet aan deze nieuwe, enorm belangrijke en imposante sluis die wereldwijd bekend zal worden. En dat is De Breesaapsluis.

We leggen het uit: De Breesaap een groot stuk land gelegen in de duinen. Ooit was het daarop gebouwde landgoed eigendom van de heren Bik en Arnold. Dit landgoed, en de heren, hebben voor een groot deel de geschiedenis van IJmuiden bepaald.  Adrianus Johannes Bik en zijn zwager Jan Willem Arnold kochten in 1851 het grondgebied Breesaap.

Bik en Arnold

En hier begint dan ook het verhaal. De Breesaap, waar nu het uitgegraven deel van Noordzeekanaal ligt, had nooit tot stand gekomen als beide heren geen afstand hadden gedaan van het stuk land. Want: ‘In 1865 werd een deel van de gronden verkocht aan de Amsterdamsche Kanaal-Maatschappij en in 1867 werd het deel ten zuiden van de in aanbouw zijnde sluizen in een burgerlijke maatschap ingebracht.’

Deur naar de zee

Er is in IJmuiden al een Bik en Arnoldkade en het stadhuis herbergt hun portretten. Maar het is onze mening dat deze twee grondleggers van het IJmuiden zoals we het nu kennen mondiale bekendheid verdienen. Hun befaamde landgoed Breesaap is nu de deur naar de Noordzee.

Engels

De vraag zal ongetwijfeld rijzen: ‘Hoe klinkt Breesaapsluis in het Engels? Dat is niet echt relevant lijkt ons. ‘’IJmuidenaren zijn nu eenmaal recht door zee en hebben niets met klank en uitspraak. Gewoon lekker op zijn IJmuiens zoals het hoort. En hoe ons toekomstige schepen de naam Breesaap uitspreken dat kan hilarisch worden.’’, zo vinden we.

Na 4 augustus zal de definitieve naam bekend worden gemaakt. Tot die tijd kan men een naam bedenken en insturen. Wij duimen voor Bik en Arnold.

Ga naar www.velsen.nl/zeesluis en stuur jouw idee voor een naam op! Meedoen kan tot 4 augustus 2020.

Volg ons op Socialmedia
Pin Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twitter
Follow Me
%d bloggers liken dit: