75 jaar bevrijding  In 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden

75 jaar bevrijding In 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden

4 maart 2020 2 Door ijmuiden

 

We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Velsen werd pas op 8 mei bevrijd. Daarom heeft het 4 & 5 Mei Comité Velsen de handen ineengeslagen met organisaties als Bunker Museum IJmuiden, Zee- en Havenmuseum en Historische Kring Velsen om in de week van 4 tot en met 10 mei meerdere herdenkingen en activiteiten te organiseren. 5 mei is dit jaar een officiële feestdag. Op deze pagina vindt u alle informatie over 75 jaar Bevrijding in Velsen.

Programma.
4 mei
Dodenherdenking
Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers. De herdenking vindt plaats op Plein 1945 en Westerveld. Klik hier voor meer informatie.

5 mei
Feest op Plein 1945
Dit jaar is 5 mei een officiële feestdag. Op Plein 1945 worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur is er het bevrijdingsvuur en kunnen we genieten van straattheater, exposities, kinderactiviteiten, koren en dans. Ook zijn er optredens van Marcel Selier, Stijl Achterover en Full Count.

9 mei
Bunker Schoonenberg geopend
In Park Schoonenberg wordt een bunker geopend voor bezoekers. Naast een rondgang door de bunker zijn er films te zien. Deze films, opgenomen door de werkgroep interviews, vertellen het verhaal van vijf jaar oorlog vanuit verschillende standpunten. Daarnaast worden er in Schoonenberg rondleidingen gegeven en wordt het verhaal van het park, ofwel het Festung Kommando, verteld. In het park heeft zich ook de Duitse overgave voltrokken. Voor kinderen wordt er een fotomoment gerealiseerd. Hier zal de bekende foto (onder) uitgebeeld worden.

Dodenherdenking Plein 1945

Tentoonstellingen.
Koopvaardij en visserij na de Tweede Wereldoorlog
Tot en met 31 augustus 2020 is in het Zee- en Havenmuseum een tentoonstelling te zien over de Koopvaardij en Visserij na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt op een wand een grote kaart van de route van het 1e Canadese Leger door Europa en de bevrijding van de diverse plaatsen in Nederland tot aan 8 mei 1945 Bevrijding van Velsen getoond. Tijdens en kort na de oorlog zijn er verschillende nieuwe producten in Nederland geïntroduceerd. In de zaal zal een overzicht van deze nieuwe producten getoond worden. Op 8, 9 en 10 mei wordt in het museum het evenement ‘Ervaar de vrijheid’ gehouden. Bezoekers, vooral jongeren, kunnen zelf ervaren hoe het is wanneer je zomaar, zonder werkelijke reden, ineens niet meer deel kunt nemen aan activiteiten.

Boeken.
75 jaar bevrijding Velsen
De Historische Kring Velsen maakt in het kader van 75 jaar bevrijding Velsen een jaarboek met dit thema. Hierin komen veel Velsenaren aan het woord over hun ervaringen tijdens en na de oorlog. Daarnaast zullen diverse thema’s aan bod komen zoals arbeitseinsatz, Festung IJmuiden, de evacuaties, foute burgemeester en andere verraders, diverse verzetsmensen, de kranten van 1945 en nog veel meer. Een en ander schetst een sfeerbeeld uit die tijd en zal zeer informatief en educatief zijn.

Oorlogsdagen in Velsen 1940-1945
Cornegge Media geeft een boek uit betreffende de oorlogsjaren in Velsen. Het boek, dat is samengesteld door Guus Hartendorf, bevat 256 pagina’s met authentieke verhalen en foto’s uit de periode ‘40/’45 van de vorige eeuw. Het eerste exemplaar van dit boek wordt op 16 april overhandigd aan Burgemeester Frank Dales in de Theeschenkerij Velserbeek.

bron: https://www.ijmuiden.nl/

Volg ons op Socialmedia
Pin Share