Ko van Leeuwen een beroepsfotograaf die niet alleen werkt voor de media

Het is al weer 10 jaar geleden dat Ko van Leeuwen zijn eerste digitale spiegelreflexcamera kocht.

Eerder al was hij voor de krant gaan werken als scannerluisteraar. Door de opkomst van C2000 als communicatiesysteem voor de hulpdiensten viel er niet veel meer te luisteren en moest hij op pad. Na in de jaren ’70 en ’80 op semiprofessioneel niveau te hebben gefotografeerd (met een eigen donkere kamer) was het dan ook niet zo vreemd dat hij weer ging fotograferen.
De eerste foto’s met compactcamera’s waren al voor 26 oktober 2005 aan de krant geleverd, maar met de Canon 20D werd op 26 oktober 2005 de fotografie serieus aangepakt. In eerste instantie primair persfotografie, maar al snel aangevuld met andere takken van sport.

Nu, 10 jaar later, is Ko van Leeuwen een beroepsfotograaf die niet alleen werkt voor de media, maar ook voor bedrijven. Naast gewone foto’s worden ook 360-graden panoramafoto’s gemaakt en is er een selectie foto’s voor aan de muur.

Voor Vakblad Incident heeft hij tot het opheffen van het blad artikelen geschreven over hulpverlening met een focus op de waterhulpverlening. Voor andere media zoals de IJmuider Courant en Weekblad Schuttevaer wordt nog steeds geschreven, als is het maar het bijschrift bij de foto.

Bruto gaat het om zo’n 600.000 foto’s waar netto zo’n 10 procent van overblijft. Het aantal video-reportages is ongeveer 300, het aantal artikelen ligt rond de 200.

Er zijn er 10 camera’s versleten, waarvan 2 total-loss zijn geraakt. Kort geleden is alles ingeruild voor twee moderne lichtgewicht camera’s van Olympus. Alleen voor de 360-graden panoramafoto’s worden nog steeds met een Canon camera gemaakt.

In 10 jaar tijd is veel veranderd. Werden er vroeger nog wel foto’s afgedrukt of op CD geleverd, nu gaat alles volledig digitaal. En de tijd dat je als fotograaf redelijk kon leven van de persfotografie is toch echt voorbij. Verbreding met onder andere bedrijfsfotografie wordt daarom ook steeds belangrijker. Het steunen van goede doelen wat altijd onderdeel was van de bedrijfsvoering is helaas op een zacht pitje gezet, maar nog niet helemaal voorbij.

20150813 telegraaf 001 26 10 2015   10 jaar Foto Ko van Leeuwen [tags: videoreportage video persfotografie panoramafotografie jubileum ijmuiden fotokvl fotografie foto ko van leeuwen bureaublad bedrijfsvideo Bedrijfsfotografie 10jaar ] (copyright www.kovanleeuwen.nl)In de persfotografie hebben enkele hoogtepunten gezeten. Vaak ging het om ongevallen en branden en dus leed van anderen. Om dit nu te gaan oprakelen past niet bij een 10-jarig feestje. Maar een recent hoogtepunt mag nog wel even getoond worden. Twee stoere meiden van de Tres Hombres die na aankomst in IJmuiden in de mast bezig zijn met het klaren van de zeilen. De foto was goed voor de voorpagina van de Telegraaf.

In het verleden heeft Ko van leeuwen ook enkele keren meegedaan met de International Color Awards. Om dan binnen 20 duizend foto’s van over de hele wereld een aantal nominaties te halen stemt tot tevredenheid.

Binnenkort komt een selectie foto’s beschikbaar als bureaublad voor PC’s en mobiele devices.

voor meer info: www.kovanleeuwen.nl

Volg ons op Socialmedia
Pin Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Twitter
Follow Me
%d bloggers liken dit: